Strona główna

środa, 2 października 2013

TARTA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI



- NA CIASTO:
2 szklanki mąki
150 g  masła
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:
Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelcem 
i piec przez 25 min w 200 st. C

-NA NADZIENIE:
opakowanie świeżego szpinaku
kilka suszonych pomidorów
podwójna pierś z kurczaka
1-2 ząbki czosnku
sól
słodka papryka w proszku
zioła prowansalskie lub przyprawa gyros ( jak kto woli)
3 jajka
100 g żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołach, papryce i soli. Wrzucamy na gorącą patelnie i chwilę smażymy aby się przyrumieniło.
Do garnka wrzucamy szpinak, dodajemy posiekany czosnek, odrobinę soli i chwile dusimy. Dodajemy podsmażonego kurczaka.
Na podpieczony spód wykładamy kurczaka ze szpinakiem, na to kilka suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki. Posypujemy startym żółtym serem i zalewamy rozbełtanymi jajkami. Pieczemy w 200 st. C aż jajka się zetną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz