Strona główna

piątek, 15 listopada 2013

BABECZKI /MUFFINY Z CZARNĄ PORZECZKĄ




SKŁADNIKI:
( na około 15 babeczek)


170 g mąki pszennej

pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszki do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 łyżki kakao
120 ml maślanki
100 ml oleju
2 jajka ( ja dałam 1 jajko i 2 białka)
czarne porzeczki ( może być konfitura)

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki przesiać do jednej miski i dokładnie wymieszać. Do drugiej wlać maślankę, olej i dodać jajka lekko ubite widelcem. Dokładnie wymieszać. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej wlewać ( ciasto jest dość rzadkie) około 2 łyżki ciasta, na to łyżeczkę porzeczek lub konfitury ( ja użyłam porzeczek, które miałam w słoiczku zasypane cukrem i zagotowane, sok wypił Młody do herbatki :) ), przykrywamy ciastem tak, żeby wypełnić foremkę max do 2/3 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, 180 st. C góra-dół bez termoobiegu na najniższej półce przez 25 minut. Gotowe studzimy na kratce i dowolnie dekorujemy.
 Babeczki są niesamowicię miękkie i wilgotne. Opanowaliśmy 15 sztuk w jedno popołudnie :))

2 komentarze: