Strona główna

wtorek, 5 listopada 2013

BABKA

Szybka i bardzo łatwa babka. Idealna do popołudniowej kawy:)
Przepis znalazłam TUTAJ  i gorąco polecam !!




SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 mały cukier wanilinowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 mały proszek do pieczenia (taki na 500g mąki)
- 0,5 szklanki mleka + 2 łyżki mleka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki kakao
 

PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C, przygotować formę do babki z kominkiem o średnicy 27 cm- nasmarować ją masłem i obsypać mąką.
W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem na jasny puch.
Do ubitych jajek stopniowo dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką i mieszać mikserem.
Wlać 0,5 szklanki mleka, dalej mieszać mikserem.
Wlać olej i wymieszać mikserem.
3/4 ciasta przelać do formy, a 1/4 ciasta zostawić w misce. Do 1/4 części ciasta dodać kakao, 2 łyżki mleka i dobrze wymieszać mikserem. Ciasto kakaowe wylać na ciasto białe, znajdujące się w formie.
Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika babkę wyjąć z formy aby nie zaparowała. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować- posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową lub lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz