Strona główna

wtorek, 26 listopada 2013

CIASTO CZEKOLADOWE PRZEKŁADANE ( PRAWIE JAK W-Z)



SKŁADNIKI NA CIASTO:
(przepis genialny z tej strony)  
Ciasto:  
250g mąki pszennej tortowej  
1 płaska łyżeczka sody  
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  
szczypta soli  
3 łyżki kakao bez cukru  
200g cukru  
1 opakowanie cukru wanilinowego  
200ml oleju  
220ml maślanki  
3 jajka lekko ubite widelcem   


PRZYGOTOWANIE:  
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać. 

Gotowe i ostudzone ciasto przekroiłam na pół, dolną warstwę ciasta przesmarowałam konfiturą wiśniową, przełożyłam ubitą śmietaną (330ml) wymieszaną z serkiem mascarpone ( 250 g) i 2 łyżkami cukru pudru. Wierzch polałam mleczną czekoladą  ( 200 g) rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wymieszaną z łyżką masła. Posypałam kolorowymi cukrowymi kuleczkami.

2 komentarze: