Strona główna

poniedziałek, 4 listopada 2013

DOMOWA WĘDLINA /MIELONKA DO CHLEBA





 SKŁADNIKI:
 2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
1 płaska łyżka soli
1 i 1/2 łyżki czosnku granulowanego
1 paska łyżeczka pieprzu czarnego zmielonego
1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE:
 Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przekładamy do słoiczków do 2/3 wysokości. Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę, układamy słoiki tak aby się nie stykały. Wlewamy wodę do garnka do 2/3 wysokości słoików. Gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu. Wystudzone przechowuję w lodówce.

1 komentarz:

  1. Witam. Wykonałam mielonkę na podstawie Twojego przepisu. Świetnie wyszło. Dziękuję bardzo za inspirację. Tu moje wykonanie : http://pitraszenie.blogspot.com/2014/06/domowa-mielonka-z-galaretka-rewelacja.html

    Próbowałaś też może z innymi przyprawami? Z czosnkiem wyszło świetnie. Będę na pewno kombinować jeszcze inne wersje:) Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń