Strona główna

sobota, 16 listopada 2013

DOMOWY MAKARON




SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
ok. 30-40 ml ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać jajko, żółtka, sól i wodę. Zagnieść miękkie,elastyczne ciasto. Odłożyć przykryte ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i pokroić wg uznania. Ja pokroiłam na 2- centymetrowe paski, zostawiłam na kolejne 30 minut, po czym składałam po kilka pasków i dość drobno kroiłam makaron. Potrzebowałam go do zupy :)
Gotować w osolonym wrzątku około 6-10 minut, czas zależy od grubości makaronu. Nadwyżkę surowego makaronu rozrzuciłam na mocno omączonej ściereczce i wysuszyłam. Schowałam do pojemniczka. Do niedzielnego rosołku będzie jak znalazł :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz