Strona główna

piątek, 29 listopada 2013

NIESAMOWICIE KRUCHA SZARLOTKA - MOJA ULUBIONA


SKŁADNIKI:
1 kostka margaryny Kasia (250 g)
3/4 szklanki cukru pudru ( 120g)
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (375g)
1 jajko
5-6 dużych jabłek (ok. 1,5 kg)
4 łyżki cukru
dwie szczypty cynamonu

PRZYGOTOWANIE:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę i całość wyrobić na gładką masę ( ja wyrabiam do końca mikserem). Ciasto będzie się  trochę kleiło, ale takie ma być.
2/3 ciasta schładzamy przez godzinę w lodówce, a 1/3 w zamrażarce.

W tym czasie jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć z cukrem i cynamonem. Odstawić do wystudzenia.

Ciastem z lodówki wyłożyć dno i boki okrągłej formy( o śr. ok. 24 cm.) wysmarowanej margaryną i wysypanej kaszą manną. Na ciasto wyłożyć uprażone jabłka, na ich wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta z zamrażarki.
Piec 40 minut w 180 st. C


Przepis znalazłam jakiś czas temu w gazecie na stronie z reklamą" KASI"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz