Strona główna

czwartek, 7 listopada 2013

PSTRĄG Z PIECA


SKŁADNIKI:
2 pstrągi tęczowe
1 cytryna
pęczek natki pietruszki
łyżka masła
 pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:
Pstrągi dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Cytryny szorujemy i sparzamy, kroimy w cienkie plasterki. Ryby układamy na kawałkach folii aluminiowej( każdą na osobnym kawałku ), solimy w środku i z zewnątrz. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (  w środku i na zewnątrz, ja dodatkowo rzuciłam na folię kilka kulek kolorowego pieprzu). Do środka ryby wkładamy po 3-4 plasterki cytryny, pół pęczka umytej i osuszonej natki pietruszki ( w całości) i pół łyżki masła . Na wierzch układamy ewentualnie plasterki cytryny jeśli nam zostały. Zawijamy szczelnie folię.
Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 min. w temp. 180 st. C. Na ostatnie 10 minut można folię delikatnie odwinąć żeby pstrągi się przyrumieniły.
Niestety upieczone nie doczekały się zdjęcia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz