Strona główna

środa, 27 listopada 2013

ŚWIĄTECZNE PIERNIKI WG ANDRZEJA POLANA...

Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Bardzo aromatyczne. Przepis był podany w DDTVN w jednym z przedświątecznych odcinków chyba dwa lata temu. POLECAM!!!





SKŁADNIKI:
250 g drobnego cukru
250 g płynnego miodu (np. lipowego)
100 ml mocnej kawy ( z 4 łyżeczek rozpuszczalnej)
300 g masła
800 g mąki pszennej
1 łyżka sody oczyszczonej
skórka drobno starta z jednej pomarańczy
1 op. przyprawy korzennej

PRZYGOTOWANIE:
Cukier, miód , kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu ( cukier musi się dokładnie rozpuścić). Do lekko ciepłej ( ale nie gorącej) masy dodajemy partiami przesianą mąkę, przyprawę korzenną i skórkę z pomarańczy. W międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody.
Na początku ciasto można mieszać berłem, później mieszamy już ręką. Ciasto przekładamy do ceramicznej miski , przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na min. 24 h ( ja swoje odkładam na 2 tygodnie). Po okresie leżakowania ciasto wałkujemy, wycinamy pierniki i pieczemy w 180 st. C około 7 - 10 minut. W zależności od grubości i wielkości Waszych pierników :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz