Strona główna

środa, 20 listopada 2013

SZYBKIE BUŁKI NA SODZIE Z CHEDDAREM


 SKŁADNIKI:
300 g mąki
2 łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
200 ml maślanki
50 g zimnego masła
100 g startego sera cheddar
1 roztrzepane jajko do posmarowania

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z sodą i solą do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce i dodać do miski z mąką. Rozetrzeć delikatnie masło z mąką palcami, aż zaczną się tworzyć zacierki, ale niezbyt długo. Dodać maślankę, starty ser. Krótko zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na omączony blat, rozwałkować ( lub rozklepać dłońmi) na grubość ok. 2 cm. Wycinać bułki ( można foremkami, ja po prostu podzieliłam ciasto na 6 kawałków nożem). Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 220 st. C około 20-25 minut.
Bułki są przepyszne jeszcze ciepłe, ale nawet następnego dnia smakują doskonale.

Źródło:
Zmodyfikowany na moje potrzeby przepis z tej strony.

2 komentarze: