Strona główna

środa, 4 grudnia 2013

PIERWSZE PIERNIKI DLA MIKOŁAJA :)

Przepis znalazłam TUTAJ. Dołożyłam tylko trochę więcej mąki bo ciasto bardzo się kleiło. Ale pierniczki następnego dnia nadawały się do zjedzenia bez ryzyka połamania zębów :))

 SKŁADNIKI:

550 g mąki  (dałam 600 g)
słoiczek miodu (370 g)
100 cukru pudru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g przyprawy do piernika
 
PRZYGOTOWANIE:
Masło razem z miodem rozpuścić, dodać po kolei : jajko, sodę z przyprawą i powoli dosypywać mąkę (partiami) - łatwiej się będzie wtedy ciasto wyrabiało. Potem rozwałkować i wykrawać pierniczki. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 7 minut. Ciasto będzie się łatwiej wałkowało jeżeli włożymy je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Moje dość mocno się kleiło i musiałam podsypywać sporą ilością mąki podczas wałkowania. Ale pierniczki są pyszne :)
Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy.  Ja użyłam lukru królewskiego ale na bazie białka w proszku. Jakoś surowe białko do mnie nie przemawia :)

4 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie! I pięknie ozdobione! :)
    Pozdrawiam, ziołowyparapet

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie przystrojone! Bardzo fajne te pierniczki :D

    OdpowiedzUsuń